Het Sebrechtshuis.

beenhouwerstraat 24.
Dit huis is een beschermd gebouw

 

Het Sebrechtshuis gaat terug op een pand uit de tweede helft van de 18de eeuw. Jozef van Severen, een welgestelde vee- en paardehandelaar, koopt in de periode 1761-1763 in de Beenhouwerstraat drie huizen op met een grote tuin .Hij laat die slopen en bouwt er een nieuw prachtig herenhuis. Jozef Van Severen behoort tot de gegoede Brugse burgerij. Zijn halfbroer Philippus Van Severen is als abt Robertus van de Duinenabdij de bouwheer van de kerk van het Seminarie aan de Potterierei. Zijn andere halfbroer Karel is brouwer en eigenaar van de brouwerij "de Sleutel" in de Wulfhagestraat.

Het huis, gebouwd in klassieke stijl, heeft een 18de eeuwse mansardedak en een fraaie arduinen deuromlijsting in rococostijl. Ook binnenin zijn er merkwaardige elementen o.a. de zware eikenhouten trap eveneens in Rocococtijl, het zogenaamde groene salon met marmeren schouw in een Lodewijk XVde stijl (zie foto hieronder links) en met een imitatie goudlederbehang, het "rook"salon met een zeldzame kamerhoge, beschilderde wandbespanning (zie foto hieronder rechts) en merkwaardige schouwen in de voormalige eetkamer en in de keuken.

   

Bij het opmaken van het restauratiedossier door arch. Philippe Viérin kwamen gedeelten van twee 18de eeuwse behangsels aan het licht , waaronder een met Chinese motieven die voor Brugge uniek zijn.

De tuin van huis wordt na de Franse revolutie uitgebreid met de aankoop van de tuin van de Grauwzusters, grenzend aan de Oude .Zak.

In 1926 komt het huis in handen van professor Sebrechts, die een kleine kliniek in historiserende stijl liet bijbouwen naar het ontwerp van architect Jozef Viérin., die ook de viaduct over 't Zonnekemeers zal ontwerpen.
Jozef Sebrechts is een bekende dokter, gespecialiseerd in maag- en darmchirurgie. Hij ligt aan de basis van de chirurgieafdeling in de Minnewaterkliniek. Hij liet ook de verbindingsweg aanleggen over 't Zonnekemeers tussen het Sint-Jansziekenhuis en de Minnewaterkliniek. De straat aan deze kliniek is naar hem genoemd.

10 jaar na het overlijden van professor Sebrechts komt het pand in 1958 in handen van de overheid die er diensten van het ministerie van financiën in onder brengt.

In 1981 koopt de stad Brugge het complex. De tuin wordt heraangelegd en is nu als Sebrechtspark toegankelijk voor het publiek. Het plan was om er stadsdiensten in onder te brengen en daarom werd een renovatiedossier opgesteld. Bij die gelegenheid werd tijdens de openmonumentendag in 2006 dit pand opengesteld voor het publiek . We hebben voor dit artikel dankbaar gebruik gemaakt van de informatie uit de voortreffelijke brochure van die open monumentendag.

Ondertussen is dit al 7 jaar geleden en nog steeds is er geen begin gemaakt van de renovatie. De leegstand en het af en toe verhuren aan verenigingen heeft het interieur geen goed gedaan.
Het gebouw staat nu te verkommeren.

Het is echt tijd dat de stad dit pareltje met heel wat geschiedenis aanpakt en er een bestemming aan geeft dit pand waardig.

In 2007 was er een brand in het huis Sebrechts en verscheen er een veelzeggend artikel in de krant (zie hieronder)