Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen B7

Het kasteel De Wulf - della Faille

Leon I (°1851 +1932) De Wulf volgde zijn vader Eugeen op. HIj huwde in 1873 met Elisa De Stoop (°1846 +1920). De opvolger van Eugeen vond dat het succes van zijn maalderij het best onderlijnd kon worden door een kasteel op te richten naast het woonhuis van zijn ouders. De plannen van dit kasteeltje zijn helaas uit het stadsarchief verdwenen, maar gelukkig is er genoeg foto materiaal ter beschikking om de verder geschiedenis te beschrijven. Het werd gebouwd in 1893 naar het ontwerp van architect Charles De Wulf in een neogotische stijl.

Hieronder een foto rond 1900, waarbij we rechts de blekers- en hovenierswoningen zien van C11/39 aan de hongersnoodmolen en daarachter de rond 1900 verbouwde Hongersnoodmolen. Helemaal links van het kasteeltje in de rand zien we nog net het paviljoengebouw dat behoorde tot het herenhuis. Het blekershuis C11/54 langs het Minnewater van Derudder was ondertussen verdwenen bij de bouw van het kasteeltje.

Blekerij 34

In 1904 vroeg Leon I De Wulf een bouwvergunning aan voor een kolenopslagplaats voor de stoommachine van zijn maalderij. Daar hoorde gelukkig een grondplannetje bij dat ons verdere inlichtingen geeft omtrent de verschillende gebouwen van het terrein langs het Minnewater. De bovenkant en de onderkant van het plannetje zijn respectievelijk de opstand en het grondplan van het kolenmagazijn. Tussenliggend op het plan is het inplantingsplan met de fabriek links dat de ligging van de schoorsteen duidelijk door een uitstulping aangeeft. De projectie van de fabriek volgt nog altijd die van het oorspronkelijk magazijn Pulinx.

De kolenhangar is het smalle gebouw gemerkt met een kruisje, juist tegenover de machinekamer met de schoorsteen. Naar rechts bevinden zich de huizen "Maison E(ugeen weduwe) De Wulf" ofwel het herenhuis en "Maison Leon De Wulf" ofwel het kasteel. We zien ook dat het blekershuis C11/54 gesloopt is om plaats te maken voor het kasteel.

Blekerij 35

Hieronder het geheel van de gebouwen van de familie De Wulf in al hun glorie rond 1900 langs de oostoever van het Minnewater.

Blekerij 36

Ondertussen werd er door de stad een wijk in Kristus-Koning ingericht om industie naar de rand van de stad te verschuiven. Die wijk wordt het Stübbenkwartier genoemd. De stad wist Leon II (°1884 +1919) ervan te overtuigen om zijn fabriek rond 1912 te verplaatsen naar de Nicolaas Gombertstraat aan de kolenkaai in dat kwartier. Leon II huwde in 1918 met Marie-Louise Van Der Mersch (°1894 +1958), maar hij stierf in 1919 op jonge leeftijd. We veronderstellen dat zijn vrouw of Leon I De Wulf het beleid van de fabriek weer overnam, daar de zoon Leon III (1919-1993) geboren werd in het sterfjaar van zijn vader en dus niet in aanmerking komt. Zijn grootvader Leon I stierf in 1932.

Niet lang daarna in 1936 werd het kasteeltje (C957) en bleekweide (C956) verkocht aan de familie della Faille d'Huysse. Françoise della Faille (°1899) en zus Marie-Thérèse gingen er wonen. Er werd een verdelingsakte opgesteld in 1950 waarbij Marie Thérèse de blote eigendom bekwam en Françoise het vruchtgebruik.

Blekerij 37

Het kasteel en erf werden in 1980 door de stad aangekocht om het te integreren in de plannen om het Minnewaterpark aan te leggen. Het neoklassieke herenhuis van de familie Eugeen De Wulf dat ondertussen omgevormd was tot het Minnewaterhotel en het paviljoen waren al in 1979 opgekocht door de stad en meteen gesloopt om het Minnewaterpark te vergroten en om het zeer feeërieke uitzicht op de oostelijke Minnewater oever te vrijwaren van speculatie.

De stad gaf de exploitatie van het kasteel in 1993 voor 99 jaar in pacht aan de nv Verba. De erfpachthouder verhuurde het kasteel aan de nv Westinform, die echter failliet ging. Een jarenlange juridisch dispuut en verwaarlozing van de site volgde sinds 2010, o.a. omwille van het overdekte terras dat zonder vergunning gebouwd werd. Het leek dat het in erfpacht geven van stadseigendom tegen lage prijzen geen goede formule is.

Het leegstaand kasteel en het totaal verwaarloosd en onvergund terras schreeuwden om een renovatie. De erfpachthouder heeft in 2017 restauratiewerken uitgevoerd om eindelijk dit beeldbepalend en historisch pand zijn glans terug te bezorgen. De overdekking van het terras werd verwijderd. Op deze prachtige locatie is nu het restaurant Minnewater gevestigd. Het kasteel valt onder het beschermd stadsgezicht van het begijnhofkwartier. In het Minnewaterpark wordt jaarlijks het Cactus-muziekfestival georganiseerd.

Blekerij 39

Nu het kasteel als enige reliek overblijft doet niets meer denken aan de blekerij van Anthone Blanckaert of aan de industriële opgang van de familie De Wulf. Het kasteel draagt zefs de naam van zijn bouwers niet meer, aangezien het nu enkel bekend staat als "Kasteel della Faille". Op onderstaande luchtfoto zien we rechts van het kasteel net de gele gevels van het hotel Egmond de kop opsteken achter de bomen van het Minnewaterpark.

Blekerij 38

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen B7

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11