Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Germana 1

Van "Germana" tot de bibliotheek "Lode Zielens" en daarna...

Het grote neogotische gebouw in de Westmeers, de Germana genoemd, is een buitenbeen(tje) in deze straat met eerder kleine typische Brugse huisjes en torent in de Westmeers, Sint-Obrechtstraat en Koolbranderstraat boven de huisjes uit. Sinds 1973 was er een boekerij in gevestigd, de bibliotheek "Lode Zielens".

In december 2022 werd de bibliotheek "Lode Zielens" gesloten voor het publiek en overgeheveld naar de centrale stadsbibliotheek De Biekorf in de Kuipersstraat. Het gelijkvloers van het gebouw wordt nu voorlopig gebruikt als tijdelijk depot voor magazijncollecties uit hoofdbibliotheek de Biekorf. "Het gebouw is verouderd", zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V).

Maar hoe en waarom is men ertoe gekomen om daar in die buurt een dergelijk grootschalig gebouw te vestigen en wat betekent die naam Germana? Wat wordt de uiteindelijke bestemming en wanneer wordt het gebouw gerenoveerd?

De Germana 2

De Germana 1

Situering van het pand de Germana

De Germana bevindt zich langs de Westmeers nrs. 33-35 tussen de Koolbranderstraat en de Sint-Obrechtsstraat. Op de moderne kaart het pand binnen de groene omlijning. Rechts daarvan in de Koolbrandersstraat nr. 11 bevindt zich nog een groot neogotisch huis.

De Germana 3

Op de kadasterkaart uit 1811 zien we op het terrein waar later de Germana wordt gebouwd langs de Westmeers 4 kleine huisjes met kadasternummer C-1466/1467/1468/1469. Een groot hoekhuis C-1489 en 3 kleine huisjes langs de Sint-Obrechtsstraat C-1482/1481 en 1480 en het erf van C-1483. Langs de Koolbrandersstraat rechts, hebben we nog twee bijeenhorende panden C-1470. Op de kadasterkaart van Popp uit 1865 (niet weergegeven) zijn er in al die jaren praktisch geen veranderingen gebeurd.

De Germana 4

Op de kadasterkaart van 1889 zien we nu dat de 4 kleine huisjes in de Westmeers verdwenen zijn en een groot pand de ganse lengte van de oostkant van de Westmeers tussen de Sint-Obrechtsstraat en de Koolbrandersstraat in beslag neemt. De Germana werd gebouwd in 1881 als een patronaats- en een congregatiegebouw. Voor het begrip van congregaties en patronaten verwijzen we graag naar onze webpagina "Congregaties en Patronaten".

De Germana 5

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Germana 1

Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4