Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen B11

De ijskelder van de Oostpoertoren

Om dit deel B van ons verhaal over de Blekerijen in Brugge af te sluiten moeten we nog iets vertellen over de ijskelder aan het Minnewater: op de Katelijnevest aan de oostkant van de Minnewaterbrug. Op die plaats wordt vóór 1400 een 2de poertoren gebouwd. Zie de uitsnede uit een schilderij hieronder van Bruno De Simpel dat hij in 1888 schilderde op basis van het plan van Marcus Gerards uit 1562. Links de nog bestaande poertoren, centraal de verdwenen Oostpoertoren. Daartussen een houten brug waar achter het Minnewater ligt.

Blekerij 62

Vergelijk met de kaart van Marcus Gerards vanuit een ander perspectief. De Oostpoertoren werd vóór 1400 gebouwd, de houten brug dateerde van 1311.

Blekerij 63

In 1621 werd deze toren afgebroken. De stad paste de verdedigingsgordel aan, aan de verdedigingsinzichten van die tijd met de aanleg van bastions. Dit was immers de tijd van het algemene strijdgewoel in de vrijheidsstrijd van de Nederlanden tegen de Spaanse bezetting in de 80-jarige oorlog 1566-1648. De toren werd vervangen door een van de bastions. De poertoren aan de westkant bleef behouden. Zie op de kaart Sanderus uit 1641 hieronder.

Blekerij 64

Na de beëindiging van die oorlog met de Vrede van Munster was het bastion aan het Minnewater niet meer strikt nodig en bouwde men op de fundamenten ervan rond 1660 een windmolen met een achtkantige houten bovenkruier om te vollen. Zie kaart Lobbrecht uit 1714. Restanten van de muur en bastions zijn in die omgeving nog altijd zichtbaar.

Blekerij 65

In 1720 werden de activiteiten van de molen gestaakt en in 1732 werd de molen gesloopt. De molenwal en fundamenten met kelder werden behouden om er rond 1750 een ijskelder ("réservoir des glaces") in te richten. Hieronder de kaart van Janssens uit 1777. Op de plaats van de ijskelder zien we nog de vorm van het bastion. We zien ook de stenen Minnewaterbrug, in 1739 gebouwd door Pulinx en met een houten ophaalbrug in het midden om boten door te laten, o.a. de Bargeboot. De ophaalbrug werd in 1784 gesloopt en vervangen door een stenen boog. De aldus ontstane doorlopende stenen brug bestaat nu nog.

Blekerij 66

De ijskelder werd in de winter gevuld met ijsblokken die men o.a. hakte uit het Minnewater. Vooral het Sint-Janshospitaal was een afnemer voor hun medische activiteiten. Met het elimineren van de houten ophaalbrug van de Minnewaterbrug moest de bargeboot uitwijken naar een aanlegplaats aan de Gentpoort: het huidige bargegebouw.

Op een tekening hieronder uit 1814 herkennen we links de heuvel van de ijskelder achter een kleine loods van een bleker. Verder hebben we centraal de poertoren en naar rechts dan de huizen van blekers van het Begijnhof en de wieken van de wijndmolen van Jan Doude. Helemaal rechts is nog de "Staart" van het Begijnhof te zien. Op de voorgrond zien we blekers van de blekerij aan het Minnewater van Anthone Banckaert aan het werk.

Blekerij 67

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen B11

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11