Een vergelijking van de situatie tussen het heden en het jaar 1899. Het terrein van blekerij Van Sevenant is op de kaart van 1899 oranje omrand, met het woonhuis oranje gevuld. De inrijpoort is het blauwe rechthoekje in de rechterbovenhoek van het domein. Op de linkerkaart is dat dus huidig nummer 100. In 1899 was dat blijkbaar nog een simpele overdekte doorgang.
Aan de kant van de Westmeers zijn arbeidershuisjes gebouwd, meer dan waarschijnlijk nog door bleker Josse Samijn, die een ijverige bouwheer was. Dit zijn de moderne nummers 102 (links van de poort op nummer 100) tot en met 120. Op de moderne kaart lijkt 120 niet bebouwd te zijn. Het is echter een doorgang naar de garageboxen die blauw gekleurd zijn op de moderne kaart. Boven de doorgang is wel degelijk een woonhuis aanwezig. Zie volgende luchtfoto.
Meestal werden al deze huisjes volgens de bevolkingsregisters bewoond door wevers, kleermakers, metsers, metserdieners, dagloners (journaliers), spinsters, breisters en veelvuldig door kantwerksters. Onder deze rij van 10 werkmanshuisjes stonden oorspronkelijk drie huisjes, met Oostenrijkse nummers C6/41/1 tot 3. Daar treffen we een blekersfamilie aan die waarschijnlijk gebruik maakte van de bleekweide en de gracht achter hun huis. Die bleker was Jean Van Ophem die getrouwd was met Marie De Bruycker. Ze hadden een dochter Marie Van Ophem. Johannes Lameeuw als blekerknecht zette het bleken verder tot ongeveer 1860.
Er werden in de plaats van deze drie huisjes vier werkmanshuisjes gebouwd. Die werden opgenomen in het verlengde van de rij huisjes van Josse Samijn en kwamen overeen met de aangepaste Oostenrijkse nummering C6/42/11 tot en met C6/42/14) en die komen nu overeen met de huidige nummers Westmeers 122 tot 128.
Vorige pagina --- Volgende pagina
Klik hier voor de overige pagina's: