Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 9

De plannen van de verbindingsweg zelf

Het concept van het traject van de verbindingsweg

Hieronder de aanduiding met een aslijn waarlangs wij een oranje lijn ter verduidelijking hebben getekend, zoals het verloop van de verbindingsweg opgevat werd. Het ontwerp maakt dankbaar gebruik van de gebieden van de bleekweiden. Het terrein is praktisch niet meer veranderd sinds het kadasterplan van Popp uit 1854. Maar de meeste grachten zijn verdwenen, behalve de verbindingsgracht tussen de Reie aan het sashuis en het Capucienereitje en de gracht rond het Begijnhof, die uitmondt in de verbindingsgracht.

Ontwerptekening

De gracht achter de huizen van de Zonnekemeers werd gedempt. Ook de aftakkingsgracht werd gedempt. Let op de huidige Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat aan de rechterkant, waar de verbindingsweg in een tunnel onder de straat loopt en verder onder de gebouwen van de Minnewaterklieniek om dan achter het gebouw tussen de tweede en derde kam naar boven te komen.

Weg onder Gasthuis

De lengteprofielen van de verbindingsweg

Hieronder het plan van de tunnel opgemaakt door ir. Lesy. Het toont de doorgang onder de Sebrechtsstraat en onder het hoofdgebouw van de Minnewaterkliniek. De ontwerper had een kunstige manier om de autoweg en het voetpad aan te duiden. In de tunnel zie je een ziekenwagen en zelfs een zuster te voet met hand aan de leuning een trap afdalen.

Ontwerptekening

Het plan hieronder zoomt in op een deel van de bovenstaande tekening. Toch is het van belang aan te duiden dat men al in die tijd belang hechtte aan de visuele impact om de hoogte van de muur langs het voetpad te bepalen. Uiterst links bevindt zich de brug over de verbindingsgracht tussen Minnewater en Capucienereitje, waarvan we later een foto zullen zien. Let ook op de zuster die loopt over het voetpad van de verbindingsweg, links.

Ontwerptekening

Hieronder het lengteprofiel van het gedeelte van weg tussen de oprit in het Sint-Janshospitaal en de afrit na het Wevershof. De overbrugging van de Zonnekemeers en het Wevershof is nog zonder poortgebouw. Aan de kant van het Sint-Janshospitaal snijdt de verbindingsweg een gebouwtje en een huis aan de straatkant. Aan het Wevershof snijdt de weg eerst de 2 voorste rijen huisjes en dan een huisje aan de achterkant van het Wevershof.

Ontwerptekening

De offerteaanvraag voorzag ook een alternatief met een ondergrondse verbinding onder de Zonnekemeers en het Wevershof. Er was maar 1 inzender die ook voor dit alternatief een prijsopgave gaf en dat was de heer Casteleyn. Om verschillende redenen werd deze optie niet in aanmerking genomen.

Plannen lengteprofiel

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 9

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16