Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 13

Voorbij de parking is er een bescheiden pleintje met een sierlijke oude pomp aangelegd recht tegenover de doorgang naar de Oostmeers (op de linkerfoto bovenaan aan de linkse kant).

Pleintje met pomp

Pleintje met pomp

Voorbij het pleintje met de pomp loopt de verbindingsweg door naar de Prof. Dr. J. Sebrechtstraat maar het rechter gedeelte is ingenomen door een herverkaveling. De huizen aan die kant van de Oostmeers konden een stuk bijkopen en zo aan de tuinzijde een uitbreiding en een uitgang bekomen naar het overgebleven deel van de vroegere verbindingsweg, de zogenoemde "tuinweg".

Verbindingsweg met garageboxen

Aan het einde van "tuinweg" staat een hekken dat de rest van de vroegere verbindingsweg afsluit. Die rest is totaal verwilderd en de tunnel onder de Sebrechtstraat naar de Minnewaterkliniek is onder water gelopen.

Verbindingsweg

Op de volgende foto zie je links onderaan de hoek van de Oostmeers met de Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat. Daar zie je in de Oostemeers het leien dak van het Van Dammehuis, waar nu "het huis met de vele kamers" is gehuisvest. Ten zuiden daarvan bevindt zich het huis van de tandarts Guillaume Van Houtryve. Beide gebouwen maakten vroeger deel uit van de blekerij "de Lelie", die je ziet op de foto rechts hieronder ten tijde van de eerste wereldoorlog.

Verbindingsweg

Tussen de 2 panden in loopt de verbindingsgracht tussen de Reie aan het Sashuis en het Capucienereitje. Op de foto onder rechts is de nog bestaande brug van de verbindingsweg over de verbindingsgracht nog zichtbaar in de tuin van “het huis met de vele kamers”. De 2 schotten van de sluis regelen het waterniveau tussen de Reie aan het Sashuis en het Capucienereitje. Het deel van de verbindingsgracht tussen de Oost- en Westmeers ter hoogte van het Eiland is wel onderhevig aan verval van de huizen aan de linkerkant. Hopelijk komt dat vlug weer in orde en met een groen accent die de verbindingsgracht gracht terug haar rustig uitzicht geeft.

Verbindingsweg

Tenslotte komen we aan het einde van de oude verbindingsweg bij de vroegere Minnewaterkliniek. Onderaan de foto zie je de onder water gelopen verbindingsweg verdwijnen onder de Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat om dan uit te komen achter de kliniek tussen de twee tuinvleugels. De uitgang van de tunnel is daar opgevuld wat je ziet aan de verkleuring van de verharding.

Verbindingsweg

Verbindingsweg

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 13

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16