Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 4

Ook de gracht achter de huizen van de Oostmeers heeft een aftakking die naar de Oostmeers en verder loopt naar de Westmeers. Onder de vensterbank van het huis Westmeers nr 111 is er nog een gedenksteen die herinnert aan die aftakkingsgracht (zie foto). Er is ook een dergelijke steen in de Boeveriestraat ter hoogte van de Fonteinstraat.

Gevelsteen 1

Op het volgende deelkaartje uit hetzelfde kadasterplan uit 1811 ziet u het grote terrein tussen de Oostmeers links (toen “Grande Rue du Marais” genaamd) en rechts het Minnewater.

Kadaster 2

Bovenaan: het Begijnhof (rechts) met centraal de Begijnhofdoorgang eerst naar het zuiden en dan naar het westen (hier “Passage du Béguinage” genaamd), met een langsgebouw, de blekerij van Banckaert (roodachtig gekleurd), naar de Oostmeers. In de bedding van de Begijnhofdoorgang wordt later de Gasthuisstraat (huidige Professor Dr. J. Sebrechtssstraat) aangelegd.

Onderaan: de Begijnenvest met de molen. Het terrein is praktisch onbebouwd en doorsneden met grachten. Het terrein werd ook hier gebruikt voor bleekweiden. Later wordt hier het Gasthuis (nu gekend onder naam Minnewaterkliniek) gebouwd. De contouren waar het Gasthuis zal komen zijn in donkergroen aangegeven.

De molen op de kaart hierboven is de "Doudemolen", naar de naam van de molenaar Doude, of ook de "Kapitein van het Begijnhof" genoemd. Ze stond op de Begijnenvest, waar nu het standbeeld van de beeldhouwer Hendrik Pickery staat. De molen werd in 1878 gesloopt.

Doude Molen

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 4

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16