Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 5

Op het volgende deelkaartje uit hetzelfde kadasterplan uit 1811 hebben we het terrein van de 2 voorgaande deelkaartjes wat uitgebreid naar het westen. Links: de Oostmeers en Westmeers. Rechts: het Begijnhof. Horizontaal in het midden: "der stede waterloop "(de verbindingsgracht). Onder: de Begijnhofdoorgang.

Kadaster 3

Vertikaal in het midden: de gracht rond het Begijnhof, die zuidelijk uitmondt in de verbindingsgracht tussen het Minnewater en het Capucinereitje. Tussen Oostmeers, de aftakkingsgracht, de gracht rond het Begijnhof en de Begijnhofdoorgang bevindt zich de bleekerij van Bekemans. De verbindingsgracht kruist de Oost- en de Westmeers.

Monding verbindingsgracht

De kadasterkaart van Popp uit 1854 (de volle zwarte lijnen) met een overlapping van de huidige percelenkaart (de lichtgrijze schaduwen). De contouren van het huidige restant van de verbindingsweg zijn de dunne oranje verticale lijnen tussen de begijnhofgracht en de achterkant van de huizen van de Oostmeers.

Kadaster 4

Op deze kaart zien we dat zuidelijk van de Zonnekemeers nu al de huisjes van het Wevershof op het traject van de weg gebouwd zijn. Aan de zuidkant van de Zonnekemeers links is het grotere huis vervangen door kleine arbeidershuisjes. Er is ook nog het restant te zien van de gracht die van noord naar zuid liep tussen de huizen van de Oost- en Westmeers en verbonden was met de aftakkingsgracht.

Uit de grijze schaduwen van het huidig percelenplan op de achtergrond kunnen we opmaken
- dat het kloosterpand der zusters Benedictijnen van het Begijnhof boven de Begijnhofgracht is gebouwd,
- dat de Begijnendoorgang verdwenen is en dat nu iets meer noordelijker de Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat ligt,
- dat het Gasthuis zelf op de zuidelijke bleekweiden werd gebouwd,
- dat de vroegere grachten en greppels gedempt werden behalve de Begijnhofgracht en de verbindingsgracht tussen het Capucienenreitje en het Minnewater (zie foto uit 1858 van de monding van de verbindingsgracht in het Capucienereitje).

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 5

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16