Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 10

De opbouw van het poortgebouw

Het poortgebouw in de sneeuw tijdens de opbouw in de winter van begin 1938. Links van de weg in aanbouw staan de gebouwen van de stallingen achter het koetsgebouw (niet in beeld) en rechts van de weg het silhouet van het huis met de tuitgevel.

Opbouw van poort en talud

Op de kleine foto staat links het huis met de tuitgevel. Onder door de poort is een glimp te zien van het koetsgebouw. Het beeld van Sint-Jan is nog niet in de nis geplaatst. Hier is goed te zien dat de rooilijn van de huizen aan de noordkant van de Zonnekemeers niet in de nieuwe rooilijn van het decreet van 1883 staan, ze zullen dan ook verdwijnen. Voordien was de Zonnekemeers een smalle straat.

Opbouw van poort en talud

Hier een merkwaardige foto van de opbouw met het zicht naar de Oostmeers. De bouw is nog in een vroeg stadium zonder het dak. Links bevindt zich het Wevershof met nog de oorspronkelijke toegang ten oosten van het poortgebouw langs de Zonnekemeers. De huisjes aan elke kant van de oude doorgang zullen verdwijnen en in analoge stijl opnieuw heropgebouwd worden maar op de nieuwe rooilijn. Onder de poort door bemerk je op het einde van de Zonnekemeers op de hoek Zonnekemeers/ Oostmeers een rij arbeidershuisjes die ook afgebroken zullen worden voor het verbreden van de straat op die hoek.

Opbouw van poort en talud

Op de volgende foto links is het poortgebouw al afgewerkt en is het beeld van Sint-Jan de Doper al geplaatst, echter het huis met de tuitgevel is nog niet gesloopt, wat de foto rond 1939-1940 dateert. Op de foto rechts van rond 1944 is het huis met de tuitgevel al gesloopt waarschijnlijk net voor 1940. Onder de poort door is de muur naast het koetshuis zichtbaar. De muur en het koetshuis zullen ook moeten aangepast worden aan de nieuwe rooilijn (dit gebeurde rond 1970).

Opbouw van poort en talud

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 10

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16