Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 6

Op deze foto uit 1885, is de toestand ongeveer nog zoals op de kadasterkaarten op de vorige pagina's. De foto is ongeveer genomen op de plaats waar de "Passage de Béguinage" uitgeeft op de Oostmeers (ongeveer aan het Koegat dus). Tussen de Sint-Salvatorkerk en de Halletoren zien we duidelijk het Bisschoppelijk paleis met de 2 vleugels en het middengedeelte met het fronton. Rechts ervan zien we mogelijks een glimp van het 19de eeuwse Sint-Janshospitaal en de brouwerij met de schoorsteen en de ast.

Begijnhof 1

Verder rechts op de voorgrond de westelijke achterkant van het Begijnhof. Onderaan zien we de donkere boord van de verbindingsgracht en rechts onderaan het gebouwtje dat ten noorden van het einde van de "Passage du Béguinage” ligt. Voor de gracht zien we de bleekweiden waar zusters de lakens spreiden. In het begin van de 20ste eeuw ten tijde van het Sint-Antoniusgesticht van de Zusters van Liefde werd de achterkant nog steeds gebruikt voor het linnen.

Bleken van linnen

Dezelfde situatie werd vanuit een wat verdere standplaats geschilderd door Bruno De Simpel in 1886. Het geeft een breder zicht zodat we links ook nog het restant van Capucijnenabdij van het Zand zien. Onderaan is ook de grotere omtrek van het Begijnhof te zien met daarvoor de bleekweiden.

Bruno De Simpel

In het begin van de 20ste eeuw ten tijde van het Sint-Antoniusgesticht (het Gasthuis) van de Zusters van Liefde werd de achterkant nog steeds gebruikt voor het drogen van het linnen. Er graasden toen zelfs koeien aan de achterkant van het gasthuis Sint- Antonius. Rechts zien we de ingang voor de voertuigen.

Koeien aan het Gasthuis

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 6

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16