Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 15

De architect Luc Viérin (1903-1979)

De architect Luc Viérin maakt deel uit van een familie van architecten die in Brugge een belangrijke rol hebben gespeeld. Zijn vader Jozef Viérin (1872-1949) heeft o.a. de voormalige neus-, keel- en oorkliniek en het Groeningemuseum ontworpen. Zijn zoon Piet Viérin (1935- ) heeft heel wat kunstige herstellingen op zijn actief zoals het huis "die Croone" maar ook nieuwbouw zoals het VTI langs de Begijnenvest. Het curriculum vitae van Luc Viérin nemen we over uit "Stenen herleven" onder redactie van Luc Constandt.

In memoriam Luc Vierin

De beeldhouwer Michel Poppe (1883-1973)

Michel Poppe, zoon van Jules Poppe, meester -steenhouwer en Leonie Caestecker, die een kruidenierswinkel uitbaatte in de Oostmeers nr 50. Michel Poppe vestigde zich aanvankelijk ook in de Oostmeers maar verhuisde in 1910 naar Sint-Andries. Hij ging in de leer o.a. bij Gustaaf Pickery (ook een bekend Brugs beeldhouwer). Tijdens zijn opleiding bij de Engelse beeldhouwer Alfred Gilbert die tussen 1903 en 1914 in Brugge werkte, maakt hij beelden voor het Provinciaal hof te Brugge. Tot 1905 trad hij in dienst van Louis Delacenserie, tijdens de bouw van het Centraal station te Antwerpen. Hij koopt een huis als atelier in de Groeningestraat 6 (een huis uit 1625 "De Koevoet" genaamd). In 1935 vestigde hij zich definitief in de Leopold I laan 38.

Michel Poppe

Michiel Poppe maakte verschillende beeldhouwwerken voor de stad Brugge. Van zijn hand zijn ondermeer de maquette uit 1957 van de Karolingische Sint-Donaas kerk op de Burg die thans jammer genoeg in een stadswerkplaats aan de Sint-Pieterskerklaan staat te verkommeren. Andere werken zijn het beeld van Sint-Adriaan in de gevel van de Gentpoort, de reliëfs die dagen van de week voorstellen in de Sint-Amandsstraat 26 en in de Steenstraat 79. Vermeldenswaard is ook het H. Hartbeeld uit de Henricuskerk in de Moerkerkse steenweg, gered door de Heemkunige kring Sint-Kruis.

Hij werkte voornamelijk aan projecten buiten Brugge waardoor hij in Brugge minder bekend is. Vooral na de eerste wereldoorlog maakte hij verschillende beeldhouwwerken in dienst van de restauratie in West-Vlaanderen. Daarna werkte hij vaak voor instellingen in Oostende. Hij gaf o.a. les aan de dochter van Albert Einstein.

Poortgebouw

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 15

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16