Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 2

Verkenning van het terrein voor de verbindingsweg tussen het Sint-Janshospitaal en het Gasthuis

Hier ziet u de Sint-Janssite. De luchtfoto dateert uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw en toont een totaalbeeld van het Sint-Janhospitaal: onderaan bevindt zich de kraamkliniek in de Oostmeers, bovenaan bevinden zich de Middeleeuwse gebouwen, in het midden de 19de eeuwse gebouwen. Het poortgebouw met viaduct over de Zonnekemeers en de verbindingsweg is oranje aangeduid aan de rechterkant.

Viaduct 2

Het is duidelijk dat de site een grote uitbreiding gekend heeft, getuige de vele prefabgebouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat al in de jaren 1930 ook aan een uitbreiding voor de bloeiende chirurgie afdeling werd gedacht. Voor die uitbreiding werd een oplossing gevonden : Het Gasthuis in de Gasthuisstraat (sinds de dood van dr. Sebrechts in 1948 wordt deze de Professor Dr. Jozef Sebrechtsstraat genoemd). Zie foto van het Gasthuis, dat in 1892 naar het ontwerp van Louis Delacenserie werd gebouwd.

Gasthuis 1
Het voormalige Gasthuis, dan Minnewaterkliniek, vervolgens WZC Minnewater en uiteindelijk vanaf 2026 dienstverleningscentrum van de stad.

De voorgeschiedenis van de verbindingsweg

In de Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat (vóór 1948 was dit dus de Gasthuisstraat) bevond zich het Gasthuis voor bejaarde vrouwen. Dit Gasthuis werd in 1886 door arch. L. Delacenserie gebouwd in opdracht van de Commissie der Burgerlijke Godshuizen. In 1892 wordt het gasthuis door bisschop Faict ingewijd met als naam het Sint-Antonius instituut. Het zijn de "Zusters van Liefde" die de zorg van de bejaarde en zieke vrouwen op zich nemen. De orde van de "Zusters van Liefde" werd opgericht in Gent in 1803. De zusters vestigden zich sinds 1820 ook te Brugge in het voormalige Karthuizerinnenklooster.

Overzichtsplan

Het nabijgelegen Sint-Janshositaal had reeds enkele jaren problemen met overbevolking. De Commissie van Openbare Onderstand (COO) onderzocht in 1933 onder impuls van dr. J. Sebrechts de mogelijkheden om de chirurgische diensten in het gasthuis onder te brengen. De Zusters van Liefde verlieten in dat jaar het gasthuis en de bejaarden werden in verschillende andere inrichtingen geplaatst, onder andere in de O.L.V. ter Potterie.

In 1935 besliste de COO dat het Gasthuis als een ziekenhuis voor chirurgie wordt ingericht. Een verbindingsweg tussen het Sint-Janshospitaal en de nieuw ingerichte Minnewaterkliniek moest zorgen voor een snelle en veilige verbinding.

Poortgebouw

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 2

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16