Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen C17

Tot aan de bouw van het Gasthuis

Hieronder zien we een foto met zicht op op het gebied van het Begijnhof van rond 1865. Het is een van de weinige afbeeldingen met het blekerijhuis van Charles Saison. Het is te herkennen op de foto onder nummer 2. het beeld klopt met het grondplan op de kadasterplan Popp 1865 en op het grondplan van de verbouwingen in 1864 op de vorige pagina. De Wijngaardmolen onder nummer 5 is een van de weinige foto's van deze molen.

Blekerij 124

1. De windmolen van Jan Doude.
2. Het blekershuis van Charles Saison.
3. Het blekershuis van Jacques Bekemans. Bemerk dat de gebouwen over de verbindingsgracht nog niet gebouwd zijn.
4. De watermolen van het Speitje, vanaf 1855 ook met een stoomgenerator aangedreven blijkens de schoorsteen.
5. De Wijngaardmolen.

Op het stadsplan van Popp uit 1865 ziet dat er als volgt uit:

Blekerij 125

Op de kadasterkaart 1889 ziet het zuidelijk deel van het Begijnhof er nu als volgt uit na de verkoop van dit deel aan de zusters van Liefde voor de bouw van het gasthuis. De stippellijn geeft de geplande ligging aan van de Professor Dr. J. Sebrechtsstraat. Alle constructies ten zuiden daarvan zijn afgebroken. De huizen van de blekerij Saison, een deel van de "Steert van het Begijnhof" en de Koegatweg. Ook de molen en het molenhuis van Jan Doude moesten eraan geloven. De bleekweiden werden opgehoogd zodat het terrein een open zandvlakte werd, gereed om in de volgende jaren te beginnen met de bouw van het Gasthuis.

Blekerij 126

Bruno De Simpel schilderde in 1886 de toestand van dit zuidelijk deel. Bemerk het platte zandlandschap met al wild opgeschoten grasstroken.

Blekerij 118

Hieronder een foto van rond 1881-1885 genomen vanaf de Begijnenvest aan de Oostmeers, gezien de oriƫntatie van het Bisschoppelijk paleis op de achtergrond in het midden van de foto ten opzicht van de kathedraal. Helemaal rechts bevinden zich de huisjes van de westkant van het Begijnhof. Op de voorgrond de gronden van de blekerij Saison, waarvan het huis in 1881 afgebroken werd. Ietwat hoger naar het noorden toe waar de mensen lopen ligt de Koegatstraat die iets later zal verdwijnen voor de aanleg van de Dr. J. Sebrechtsstraat. Daarachter de haag (donkere lint) van de blekerijgracht, met helemaal linksonder het looghuis van de blekerij van Jacques Bekemans. Daarboven midden links de blekerijgronden van de blekerij Van Vyve en de achterkant van de huizen van de Zonnekemeers.

Blekerij 127

Jacques Bekemans ontsprong voorlopig de dans, maar moest wel aanvaarden dat het zuidelijk liggend gedeelte van zijn bleekweide in 1886 uit zijn pacht genomen werd voor de aanleg van de Gasthuisstraat. De bleekweiden werden opgehoogd met o.a. de afgegraven gronden van de motes en wallen van de nabijgelegen molens.

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen C17

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18