Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen C1

Blekerijen Deel C -- Tussen Minnewater, Begijnhof en Oostmeers

Algemene situering

Het gebied tussen Minnewater, Begijnhof en Oostmeers bood plaats aan vijf blekerijen. Op de volgende pagina's zullen we deze behandelen met de evoluties die het terrein ondergaan heeft doorheen de tijd. Al de blekerijen in dit deel werden uiteindelijk eigendom van het Begijnhof, of beter de maatschappij het Bestuur der Burgelijke Godshuizen (BBG).

Minnewater

In tegenstelling tot het onder Deel B besproken gebied tussen het Minnewater en het Bakkersreitje laat de uitsnede uit de kaart van Marcus Gerards uit 1562 hieronder zien dat het gebied tussen Minnewater en Oostmeers blijkbaar redelijk bebouwd was. We herkennen het Minnewater met het Sashuis, en links daar net onder is de Begijnhofkerk te vinden. Let er op dat het Noorden hier naar links beneden gericht is. Dus zuidelijk van het Begijnhof zien we dat er enkele huizengroepen te zien zijn.

Blekerij 68

De locaties 1 tot en met 5 op de kaart tonen de locaties waar blekerijen gevestigd waren. De punten A tot en met D zijn interessante aandachtspunten.

Op punt A is de Oostmeers. Rechts daarvan ligt een verbindingsgracht naar de Reie. Wat verder naar rechts op punt B zien we een poortje dat "het Koegat" genoemd werd. "Gat" in die tijd betekende poort, net zoals in het Engels "gate". De straat achter die poort was de Steert van het Begijnhof, met het deel dat afboog richting Begijnhof werd dit in het Frans Passage du B├ęguinage genoemd.

Weer een beetje verder op punt C bemerk je een torentje waarin zich een afsluitkraan bevond van de moerbuis die naar het Sint-Janshospitaal liep. Verder stond de windmolen "de Wijngaard" op punt D, die in 1866 afgebroken werd om plaats te maken voor het goederenspoor.

De nieuwe situatie in 1811 zag er als volgt uit. Het noorden ligt hier naar boven. Rechts onderaan ziet u het Minnewater en links de Oostmeers. De vijf grote percelen zijn de vijf blekersweiden. De kleine percelen zijn de posities van de woonhuizen en ateliers van de blekers. De rode nummers zijn de kadasternummers, dus de nummers van de percelen die op het kaartje groen omrand werden. De paarse nummers zijn de Oostenrijkse huisnummers van de blekerswoningen.

Blekerij 69

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen C1

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18