In de loop van de jaren 1950 verlieten de militairen definitief de kazerne en werd het kloostergebouw vanaf 1960 gebruikt door de diensten van de Provincie West-Vlaanderen, terwijl hun bestaande gebouw op de Burg gesloopt werd voor een nieuw administratief gebouw. In 1967 werd de Majoor Weyler kazerne overgedragen aan het Fonds van Openbare Schoolgebouwen van het departement Openbare Werken. Het Fonds was er tot begin jaren 1990 gehuisvest. Sinds het vertrek van de diensten stond het klooster er verlaten bij.
Toestand net na de verlating rond 1990.
Het gebouw werd regelmatig door krakers bezet. Bijna 40 jaar stond het gebouw te verkommeren. Hier enkele foto's van de algemene slechte staat van voor de aanvang van de werken. De gevorderde toestand van verwaarlozing is overduidelijk. Het exterieur heeft erg geleden onder de verwaarlozing en leegstand.
De buitenkant van de Van Raemdonck blok.
De grote binnentuin.
De grote binnentuin vanuit een andere hoek.
De kleine binnentuin.
Wat overal opvalt zijn de graffiti op muren en niet alleen op de buitenmuren, ook op binnenmuren, de gangmuren, de keldermuren. De graffiti is het kenmerk van de de bezetters van het kazernecomplex tijdens de leegstand, begonnen na 1990 en met de toestemming van de eigenaar. Niet alle grafitti is gelukkig als bekladding te beschouwen. Er zijn enkele muurschilderingen die zeer creatief overkomen. Sommige kooplustigen van de appartementen hebben al bij hun bezoek de wens uitgedrukt om bepaalde muurschilderingen te behouden. We laten de appreciatie over aan de lezer.
Op de twee volgende foto's bemerkt u trouwens de stalen moerbalken en op de derde foto de dan nog net niet afgebroken betonnen plafonds van de derde bouwlaag, die zo de relatief moderne bouw daarvan aanduiden.
Vorige pagina --- Volgende pagina
Klik hier voor de overige pagina's: