Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Weylerkazerne 6

Kort voor de Tweede Wereldoorlog wordt het zadeldak van de meest noord-westelijk gelegen kloostergebouwen rond de grootste binnentuin vervangen door een derde bouwlaag met een plat dak. Dit was nodig voor een verruiming van de kazerne, veroorzaakt door de toename van het aantal militairen. De foto's tonen de kazernegebouwen die met de derde bouwlaag de herinnering aan het voormalige klooster wegveegt.

Weyler 78

Weyler 23

Ter gelegenheid van de bouwaanvraag voor het nieuwe wooncomplex gaat de Dienst Monumentenzorg er van uit dat de derde hoge bouwlaag afgaande op het type baksteen, de betonnen structuur en de raamtypologie uit de jaren 1920-1930 zou dateren. Het agentschap Onroerend Erfgoed dateert de verhoging van de derde bouwlaag in 1937. Wellicht komt die datum 1937 van de werken aan de zolderingen van de Weyler kazerne. De foto met de wachtpost op de vorige pagine lijkt dit trouwens te staven. Op die foto is net rechts reeds de Gebroeders Evrard blok te zien, met de vensters met gebogen bovenlijst die nu nog te zien zijn. De verhoging moet dus gebeurd zijn NA dat de Evrard blok in gebruik werd genomen. 1937 lijkt daarmee een correcte datum.

Weyler 24
Aanbesteding werken zoldering Weylerkazerne.
Brugsch Handelsblad 1937.

De naam Weyler en de broeders Van Raemdock

De naam Weyler herinnert aan de Eerste Wereldoorlog. Kapitein Michel Weyler was een Bruggeling (geboren 1865) en de aanvoerder van het 24ste Linie bij de aanvang van de oorlog. Zijn eenheid was betrokken in de veldslag bij Halen (de Slag der Zilveren Helmen van 12 augustus 1914), waarbij 60% van de manschappen sneuvelde. Hijzelf sneuvelde als majoor eind september 1918 in Zarren.

Weyler 25

De oude kloostergebouwen die nu integraal deel uitmaakten van de kazerne werden genoemd naar de gebroeders Van Raemdonck uit Temse, die in maart 1917 sneuvelden aan het het front in de omgeving van Steenstraete. Beiden behoorden ook tot de 24ste Linie. Hun stoffelijk overschot werd in 1932 overgebracht naar de IJzertoren waar ze broederlijk begraven zijn naast een Waal FiƩvez. Voor hun doodsprentje tekende de kunstschilder Joe English, die eveneens aan het front te Veurne lag, een aangrijpende illustratie van de broers die in elkaars armen stierven.

Weyler 26

Weyler 27

Hun naam werd in het groot op het gebouw aangebracht.

Weyler 28

Hetzelfde gebeurde trouwens met de nieuwe blok aan de Hugo Losschaertstraat, die de naam "Gebroeders Evrard" meekreeg. Ook hier gaat het over twee broers van het 24ste Linie die tijdens het laatste offensief in 1918 sneuvelden.

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Weylerkazerne 6

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12