Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Het Militair Hospitaal 1

Het Militair Hospitaal in de Peterseliestraat

Het voormalige militair ziekenhuis werd gebouwd op een braakliggend terrein, in de onmiddellijke omgeving van de grote tuinen van het Engels klooster en het Groot-seminarie en wordt begrensd door de Snaggaardstraat, de Peterseliestraat, het Hemelrijk en de Oliebaan.

Het militaire hospitaal
Luchtfoto van voor de aanvang van de renovatie tot woonzone.

Oorspronkelijk was het gebied een moestuin met een oppervlakte van 84a. Het was in de jaren 1860 in het bezit van John Sutton (1820-1873) en werd door hem geruild met het aan de Staat toebehorende voormalige karmelietessenklooster van Sion aan de Vlamingdam. Dat was toen als militair ziekenhuis gebruikt, en hij wilde er een Engels-Belgisch seminarie uitbouwen. Na de ruil in 1868, werd tussen 1869 en 1872 een militair ziekenhuis gebouwd, naar het ontwerp van de belangrijke Brugs-Kortrijks-Brusselse architect Hendrik Beyaert (1823-1894). De ontwerpplannen zijn bewaard.

Het militaire hospitaal

Het in baksteen opgetrokken en volledig ommuurde militaire hospitaal is van het zogenaamde paviljoentype, typisch voor de hospitaalarchitectuur uit die tijd. Het gebouw is op een U-vormig grondplan gebouwd en is voorzien van een volledige kelderverdieping. De bakstenen gevels zijn zorgvuldig afgewerkt en met natuurstenen elementen geaccentueerd.

Het militaire hospitaal

Dit ziekenhuis met een capaciteit van 144 bedden had op twee niveaus ziekenzalen voor soldaten en in de hoofdvleugel kamers voor officieren en onderofficieren. De hoofdtoegang, centraal in de voorgevel, sluit aan op een hal en trappenzaal. Aan de zijtoegang vindt men de conciërgeloge, de kolenopslagplaats, het dodenhuisje, de dissectiekamer en de linnenkamer. Op de benedenverdieping was er vooraan de kapel en refter, de keuken, de apotheek, het woonkwartier van de directeur, wachtlokalen en de keuken. In de centrale aanbouw met de trap waren er baden en kleedkamers. Op de verdieping situeerden zich de afzonderlijke ziekenkamers en ook de artsen en de apothekers hadden een eigen ruimte. Links van het hoofdgebouw was er een woning voor getrouwde ziekenverzorgers. Hendrik Beyaert ontwierp ook de tuin, een typische siertuin met gescheiden delen voor soldaten en officieren. De hospitaalzusters die er werkten woonden in een huis op de hoek van de Peterseliestraat en de Snaggaardstraat.

Het militaire hospitaal

In 1937-1938 werd het gebouw uitgebreid door het met een verdieping te verhogen. Dit gebeurde met respect voor het bestaande gebouw. Het toen gecreëerde platte dak deed dienst als solarium. In 1974 werd het oorlogsgedenkteken "Remember" (uit 1923) van de voormalige Rademakerskazerne naar hier overgebracht en opgesteld op de binnenkoer.

Het militaire hospitaal

Kort na W.O. II verloor het gebouw zijn initiële functie als ziekenhuis en vonden administratieve eenheden van het leger er onderdak. Vanaf 1974 was dat de 5de Regionale Directie der Militaire Bouwwerken. Het ganse gebouw werd toen gerenoveerd en een tweede nog belangrijker renovatie volgde in 2000. Na de verhuis van deze diensten in de loop van 2009 bleef het gebouw leeg staan en zonder bestemming. Stad Brugge kocht het domein van Defensie in 2010.

Het domein is omringd door een blinde muur die harmoniseert met de opmerkelijke straten Hemelrijk en Oliebaan, waar gelukkig een bescherming op rust.

Het militaire hospitaal

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Het Militair Hospitaal 1

Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2