Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Rode Nonnen 1

Het Klooster van de Redemptoristinnen (Rode Nonnen) in de Katelijnestraat

Zusters Capucinessen

In 1684 werd tussen de Katelijnestraat (vroeger de Kortrijkse weg) en Visspaanstraat (vroeger de Mandevispaenstraat) een domein aangekocht door de zusters Capucinessen, ook de Penitenten genoemd. Zij kwamen uit Broekburg (Bourbourg). Van die aankoop is het origineel plan bewaard. Dit toont aan dat het domein en de kloostertuin later werden uitgebreid, maar we konden niet vaststellen wanneer.

Rode Nonnen 2
Plan van de aankoop

Rode Nonnen 1
Een zuster Capucinesse

Op dit domein, niet ver van het klooster der Alexianen, stonden voordien enkele huizen en een grote tuin. Het fragment van de kaart van Marcus Gerards toont met de oranje rand waar uiteindelijk het domein zich uitstrekte.

Rode Nonnen 3
Uitsnede plan Marcus Gerards

In 1699 werd begonnen met de bouw van het klooster en in 1716 werd de kapel gewijd. In 1796 werden zij echter door de Fransen uit hun klooster gezet. Hun domein werd als nationaal goed verkocht en de gebouwen van het klooster werden gesloopt. Een triestig lot dat ze deelden met de Eeckhoutabdij en vele andere kerkelijke instellingen. Maar de Capucinessen verwierven in 1806 het refugium van de Sint-Andriesabdij in de Boeveriestraat en bleven daar tot 1972. Toen werd hun klooster verkocht en geïntegreerd in het naastliggende hotel.

Rode Nonnen 11

Zusters Redemptoristinnen

In 1810 kocht de heer Jan Nollet de gronden aan de Katelijnestraat. Deze heer liet naast het reeds bestaande godshuis "Hertsberghe" het arbeidersfort "De Rijcke" bouwen, genaamd naar een eerdere eigenaar van het domein. Ondertussen waren in 1841 de zusters Redemptoristinnen in Brugge aangekomen vanuit Wenen. Vanwege hun rode habijt werden ze ook de "Rode Nonnen" genoemd. Zij verbleven eerst in de Goezeputstraat. In de periode 1842-1845 kochten deze zusters geleidelijk de ganse eigendom, inclusief het fort. Dat werd dan gesloopt om op die plaats hun kerk en klooster te bouwen.

Rode Nonnen 9
Interieur van de kerk

De neogotische kerk en het kloosterpand dateren van 1845 en werden gebouwd naar plannen van broeder-architect René Duvivier. Daarbij werd volop gebruik gemaakt van toen moderne technieken en materialen, waarbij de gotische stijl losjes geïnterpreteerd werd. Hoewel de stijl van de kerk eerst lofbetuigingen mocht ontvangen, begonnen langzamerhand de puristen van de neogotische stijl kritiek te uiten.

Rode Nonnen 8
De oorspronkelijke neogotische gevel van de kerk

Gevolg was dat uiteindelijk in 1958 de gevel van het kloosterpand herbouwd werd en in 1963 werd de nieuwe gevel van de kerk en het torentje in neobarokke stijl uitgevoerd naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter. De orde werd in Brugge definitief opgeheven in 2004, waarna de gebouwen een tijdlang leeg bleven staan.

Rode Nonnen 4
De vernieuwde neobarokke gevel van de kerk

Rode Nonnen 10
Twee zusters Redemptoristinnen

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Rode Nonnen 1

Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2