Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 8

Architect Luc Viérin wordt aangesteld als bouwmeester (architect) van het poortgebouw. In september 1936 wordt door de stad Brugge een vergunning verleend voor verbindingsweg en het ontwerp van het poortgebouw. In december 1936 wordt het ontwerp en plan van Luc Viérin voor het poortgebouw goedgekeurd. Het poortgebouw is gebouwd in een Brugse neo-stijl met 2 sierlijke torentjes aan de kant van het Sint-Janshospitaal.

Ontwerptekening

De plannen voor de verbindingsweg zelf werden opgesteld door ir. Kamiel Lesy. Het is onmogelijk om die plannen allemaal weer te geven. Verder in de tekst geven we slechts enkele plannen om een idee te geven.

De vergunning van de stad in juli 1936 voor de bouw van de verbindingsweg over de Zonnekemeers en Wevershof en onder de Sebrechtsstraat om een "gansch privaten verbindingsweg" te bouwen. Omwille van het esthetisch uitzicht van de Zonnekemeers moet voor de bouw van de brug over de Zonnekemeers en het poortgebouw een bijkomende goedkeuring bekomen worden volgens het bijgevoegd ontwerp. Als erkenningrecht van stadseigendommen zal de COO jaarlijks een vergoeding moeten storten in de stadskas.

Het voorblad van de vergunning voor de bouw van de brug en het Poortgebouw in december 1936. Zoals voor alle nieuw te bouwen huizen in de Zonnekemeers moet ook de voorwaarde om de rooilijn, opgelegd in 1883 om de straat te verbreden, gerespecteerd worden.

Vergunning

Vergunning

Op het grondplan op straatniveau is de oude en nieuw rooilijn, opgelegd door een KB van 1883, aangeduid (zie de omlijning). Deze nieuwe rooilijn heeft de Zonnekemeers een totaal ander uitzicht gegeven. In de loop van de 20ste eeuw werden alle huizen van de Zonnekemeers aan de noordzijde gesloopt en aan de zuidzijde werden alle huizen aangepast.

Rooilijn

In 1937 wordt de SV Het Bouwbedrijf aangesteld voor de betonstudie van de verbindingsweg, bruggen en poortgebouw. Het plan voor de bewapening van de brug en poortgebouw. Hieronder een deel van het plan van de betonstudie voor de weg.

Betonstudie

In 1937 wordt de heer Karel Casteleyn aangesteld voor het aanbrengen van het bas-reliëfbeeld van Johannes de Doper met het Lam, gebeeldhouwd door Michel Poppe in 1925 op de oostgevel van het poortgebouw en het beeld van Johannes de Evangelist met de sierlijke lantaarn aan de westgevel. Het hoeft geen betoog dat beide figuren refereren naar de naam van het Sint-Janshospitaal.

Michiel Poppe

Betonstudie

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Poortgebouw Viaduct 8

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16