Bij de verhuis van het Sint-Janhospitaal in 1976 naar de nieuwe gebouwen in Sint-Pieters, werd de verbindingsweg overbodig. De hiernavolgende foto's tonen aan dat de verbindingsweg een blijvende stempel heeft gedrukt op de omgeving.
Naast goede renovaties (het Wevershof, de tuinweg achter de huizen van de Oostmeers) zijn er ook waardevolle elementen en groene partijen en grachten die nog op renovatie wachten, zoals het Poortgebouw, de Begijnhofgracht en de Verbindingsgracht.
Een totaal overzicht van de huidige verbindingsweg en omgeving:
In 1992 wordt bij een wijziging van het erfpachtcontract voor Oud Sint-Jan het poortgbouw en talud bij de erfpacht gevoegd. De bedoeling is uitdrukkelijk dat de erfpachthouder het poortgebouw goed zou onderhouden. Nog in 1992 werd een vergunning verleend om de talud aan de kant van het Oud Sint-Jan af te breken en het vrijgekomen terrein werd geintegreerd in de parking.
Het poortgebouw bevond zich in zeer slechte staat. Na lang aandringen heeft de erfpachthouder het dak en de goten van het poortgebouw behoorlijk vernieuwd. De kant aan Oud Sint-Jan en de troosteloze, aartslelijke asfaltwoestijn van de parking blijft niet om aan te zien. Ons voorstel is om van de parking een groen beeldenpark te maken met integratie van het poortgebouw.
Hieronder een luchtfoto van het eerste deel van het restant van de verbindingsweg. Het poortgebouw staat er nog maar zonder talud. Het Wevershof werd grotendeels gerenoveerd en bewoonbaar gemaakt door het OCMW. De brug kant Wevershof en de helling werden afgebroken. Het Wevershof kan nog gelijksvloers verlaten worden langs de achterkant waar een elegante poort de plaats heeft ingenomen van de afrit en toegang verleent aan een wandelweg, die grotendeels de vroegere verbindingsweg volgt. Verder is de vroegere parking ter hoogte van het midden van de gereroveerde weg nu ingenomen door garageboxen voor buurtbewoners.
De gracht rond het Begijnhof is behouden maar nogal verwaarloosd.
Vorige pagina --- Volgende pagina
Klik hier voor de overige pagina's: