Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Weylerkazerne 8

Algemene toestand van het interieur voor de verbouwingen

Vanuit een doorgang in het huis aan de Ezelstraat nr. 68 kon het verwaarloosde complex van de voormalige Weylerkazerne betreden worden. De foto toont de ingang van de pandgang van het voormalige klooster.

Weyler 41
Toegang tot de kloostergebouwen via Ezelstraat nr. 68.

De verregaande verwaarlozing valt onmiddellijk op. Toch blijven de kloostergangen hun karakter behouden dank zij de lengte, de kruisgewelven en de opvallende vensteropeningen.

Weyler 42

Weyler 43

De gangen geven toegang aan bewaarde klooster- of kazernezalen. In de zalen hebben we natuurlijk ook grafitti van over 't algemeen iets betere kwaliteit (zie foto's op de vorige pagina). Op de bovenste verdieping vertoonden de zolderingen de metalen en betonnen balken van de ophoging, die in het kader van de verbouwing werden afgebroken. De oude kapittelzaal zaal is te herkennen aan de bewaarde houten gebinten.

Weyler 44

Vanuit de kapittelzaal waren er boogvormige doorgangen die ten tijde van de kazerne dicht gemetseld werden. Deze worden terug opengemaakt.

Weyler 45

Het klooster is voor een groot deel onderkelderd. De gangen en de kelderzalen met de kruisgewelven en zuilen maken dit keldercomplex speciaal en intrigerend. De kelders worden uitgediept om er comfortabel in te kunnen lopen. Er zijn enkele grote overwelfde kelders met lichtgaten.

Weyler 46

Weyler 47

Weyler 48

Een van de kelders was als grafkelder ingericht, waar de gestorven nonnen werden begraven in een nis. De nissen zijn waarschijnlijk na 1804 geopend en leeg gemaakt. Het is een kelder met kruisgewelf die rust op een middenzuil. De bedoeling is de wanden te bepleisteren.

Weyler 49

Weyler 50

Weyler 51

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Weylerkazerne 8

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12