Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Weylerkazerne 5

Infanteriekazerne

Het oude Theresianenklooster werd dus in de vroege 19de eeuw ingericht als militair hospitaal. Ondertussen werd het aan het vervallen militair hospitaal aan de Vlamingdam geleidelijk overgeheveld naar hier. Maar rond 1850 ontstond er een financieel dispuut tussen de stad en de staat. De stad was immers sinds Napoleon eigenaar van de kloostergebouwen. Maar volgens een vroegere (gecontesteerde) overeenkomst kon de staat (in deze dus het leger) de voormalige kloostergebouwen gratis gebruiken.

De stad won het dispuut en het militaire hospitaal verhuisde daarom terug naar de Vlamingdam niettegenstaande de vervallen toestand. Het militair hospitaal aan de Vlamingdam werd het militair hospitaal van de Carmelieten genoemd, terwijl de gebouwen aan de Ezelstraat het militair hospitaal van de Apostolinnen werd. Kijk voor de verdere geschiedenis daarvan op onze pagina's over het Militair Hospitaal.

Vanaf 1850 worden de kloostergebouwen in de Ezelstraat dan gebruikt als een infanteriekazerne. Hier ziet u nog 3 foto's van het voormalig klooster als infanterie kazerne, met het oorspronkelijk zadeldak van het kloostergebouw. Let er op dat de laatste foto de kazerne als een kavalerie kazerne aanduidt, waarschijnlijk vanwege het afgebeelde paard.

Weyler 20

Weyler 21

Weyler 21

Weyler 22

De bovenstaande foto's zijn interessant voor het bepalen wanneer de derde bouwlaag toegevoegd werd aan de oude kloostergebouwen. Op deze foto's is deze duidelijk nog niet aanwezig. Aan de uniformen van de soldaten met hun helmen op foto's 1 en 3 kunnen we zien dat deze foto's moeten getrokken zijn net na de Eerste Wereldoorlog. De derde bouwlaag moet dus ergens tijdens het Interbellum zijn toegevoegd. Zie ook de volgende pagina. De oorspronkelijke grote tuin was ondertussen reeds volledig ingenomen als excercitieplaats voor de soldaten.

Het blok Gebroeders Evrard

Uiteindelijk bleek dat de bestaande oude kloostergebouwen niet voldoende waren voor de uitbreidende militaire aanwezigheid. Het deel van de grote tuin achter de kerk werd daarom ingenomen door een nieuw kazernegebouw dat gebouwd werd rond 1924-25. Dit is in de Hugo Losschaertstraat nummer 5. Het werd genoemd naar de gebroeders Evrard die sneuvelden in de eerste wereldoorlog.

Weyler 18

In 1960 doet dat gebouw dienst als administratie van de provincie. Vanaf 1972 tot 1985 wordt het een vleugel van de Rijksnormaalschool. In 1985 wordt het gebouw grondig gerestaureerd om dan betrokken te worden door het Fonds der Schoolgebouwen. Vanaf 1992 wordt het gebouw gebruikt door de Middenschool. In het kader van dit artikel over het Theresianenklooster zullen we dit gebouw verder niet behandelen.

Weyler 19
Locatie van de Evrard blok.

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / Weylerkazerne 5

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12