Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen D5

Evolutie van het gebied - deel 4

De huidige situatie

Op deze kaart zien we dat de spoorwegen en gebouwen uit het domein ten zuiden van het Zand na de Tweede Wereldoorlog verdwenen zijn en vervangen door autowegen, de Koning Albert I-laan, in ongeveer dezelfde bedding als de treinsporen. Het neogotisch station en het goederenstation werden afgebroken. Het nieuwe station onderaan links gebouwd (1), bij de nieuwe spoorwegbedding (2). De kromming van de Sint-Juliaansgracht (3), waartegen het Sint-Godelieveklooster is gebouwd is nog deels te zien.

In de bedding van de spoorweglijnen liepen oorspronkelijk eerst nog tramlijnen, om in 1956 helemaal te verdwijnen. Er kwamen wel meer groenvoorzieningen, die ten dele de bleekweiden vervangen hebben. De Oostmeers loopt nu door tot de Koning Albert I-laan en snijdt de Begijnenvest af waar de passerelle, de watermolen en vlasfabriek na de Eerste Wereldoorlog zijn afgebroken (4). Het speitje maakt nu deel uit van de brede brug over de ringvaart. Er is daar nu een vijver met fontein.

Blekerij 141

Het Sint-juliaansgasthuis werd vervangen door de technische school van het VTI (5), gebouwd in 1908 door architect Alphonse de Pauw. De school is ondertussen verhuisd naar de Vaartdijkstraat, bij de Bombardierfabriek. Op het terrein wordt momenteel een nieuwe stadswijk met woonvolumes gebouwd door projectontwikkelaar Delbecque.

Blekerij 142

De laatste opvallende aanwinst is het concertgebouw (6), min of meer gebouwd op de plaats waar vroeger het Kapucijnenklooster lag. De Koning Albert I-laan loopt nu onder 't Zand, dat zelf grotendeels onderkelderd werd als parkeerplaats. Deze is ondertussen ook naar het zuiden verder uitgebreid, onder het concertgebouw door. De Sint-Godelieve-abdij (7) is ondertussen eigendom van de stad en zal een andere bestemming krijgen. De voormalige blekerij Van Sevenant (8) Westmeers 100 is de enige blekerij in dit deel die een blijvende herinnering heeft nagelaten in het straatbeeld. Het woonhuis staat er nog, maar de bleekweiden zijn opgevuld met garageboxen en woningen.

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen D5

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18