Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen D10

Uitbreidingen blekerij Van Sevenant

Edward paste het huis en werkplaatsen voortdurend aan, aan de evoluerende behoeften van het wasserijbedrijf. Daarmee werd de tuin voor een deel ingenomen voor een uitbreiding naar een zelfwasserij, een strijkkamer, een droogplaats, een garage voor de camionette voor de aan-huis bestellingen, een machinekamer voor een stoommachine, enz... In 1932 wordt er een vergunning gevraagd voor de bouw van een nieuwe strijkkamer.

Deze wordt aan de tuinzijde in de oksel tussen het oud gedeelte en het recentere deel van de woning gebouwd. Tegen het oud gedeelte bevond zich de machinekamer die aangebouwd was aan de zuidgevel met de traveeën. Een foto uit 1932 van de bedrijfswagen van de firma Van Sevenant toont de zuidgevel van het huis en zuidgevel van de nieuwe strijkkamer met het schuine dak.

Blekerij 157

Blekerij 158

De wazige foto (uit de Brugse Courant) toont nog net dat die aanhorigheden een rommeltje vormden. Bemerk het licht hellend schuine dak van de strijkkamer en daarachter links de aanbouw met sterk hellend dak voor de machinekamer aan de gevel van het oude gedeelte. Deze was waarschijnlijk uitgerust met een "stoomlocomobiel", ofwel een stoommachine. De volgende foto, gevoegd bij een bouwaanvraag uit 1981 geeft een beter idee van de toen nog bestaande strijkkamer uit 1932.

Blekerij 159

In 1954 werd een uitbreiding aangevraagd van de strijkkamer. Hieronder het liggingsplan van de uitbreiding (rood gearceerd), die tegen de oostkant van de bestaande strijkkamer (groene rechthoek) werd gebouwd. Edward was zeer spaarzaam en hergebruikte een deel van de oostgevel van de bestaande strijkkamer en schoof die gewoon een beetje verder op naar het oosten en werkte de uitbreiding af met een plat dak.

Blekerij 160

In 1950 was er reeds een vergunning gevraagd voor het bouwen van een werkplaats voor een (zelf)wasserij langs de Kapucijnenreie. Hier aangeduid in het rood.

Blekerij 161

Op het volgende detail uit het plan voor deze verbouwing zien we een interessant detail. Rechts onderaan zien we net onder "Machienkamer" een zuil weergegeven van de traveeën met de rondbogen, die toen nog volledig binnen de machinekamer lagen.

Blekerij 162

Op het plan voor de verbouwing-restauratie van 1987 zien we de westkant van de blekerij, gezien vanaf de Kapucijnenrei dus.

Blekerij 163

Twee foto's van de wasserij uit de jaren 1980, toen alles al in verval was.

Blekerij 164

Op een plan van een bouwaanvraag uit 1978 zien we de zuidgevel. Links onder het schuine dak is de nieuwe wasserij. Rechts onder het schuine dak is de strijkkamer. Het valt op dat de drie traveeën met de rondbogen en zuilen hier zichtbaar zijn, hoewel blijkbaar het dak van de machinekamer er ook nog lijkt te zijn.

Blekerij 165

U bevindt zich hier: Start / Erfgoedbeschrijving / De Blekerijen D10

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18