Erfgoedforum Brugge
Erfgoedforum Brugge
ERFGOEDFORUM
BRUGGE VZW
Menu Start VZW Navigatie Contact Lidmaatschap Suggesties Links
U bevindt zich hier: Start / Erfgoed in gevaar / Walplein Congregatie 2

2. De leerlooierij Van Caillie (1824 - 1875)

In 1824 kocht Carolus Van Caillie (°1791 Torhout, +1868, Brugge) de site van de voormalige brouwerij. Carolus Van Caillie was een huidevetter en richtte de site in als leerlooierij. Volgens de bevolkingsregister was hij ook molenaar en getrouwd met Marie-Thérèse d'Aussy. Zijn zoon Edouard zal notaris worden, een andere zoon Jules Van Caillie volgde hem na zijn dood in 1868 op als leerlooier. Ondertussen wordt in Torhout een August Van Caillie vermeld die ook geboren was in Torhout in 1791 en stierf in 1868. Hij was getrouwd met Marie d'Aussy (bron: De Molen d'Aussy in Torhout) en hij was een leerlooier. Waarschijnlijk zijn August en Carolus een en dezelfde persoon. Hij kreeg in 1833 de toelating om een stenen molen te bouwen in Torhout voor het malen van eikeschors. Gemalen schors werd gebruikt in de leerlooierijen.

In 1868 na zijn dood nam zijn zoon Jules Van Caillie de leerlooierij over. Blijkbaar had Jules niet veel zin meer in het leerlooien en verkocht hij in 1874 zijn zaak deels aan Désiré Vanneste (°1828 - +1900, Brugge), ook een huidevetter. Zij verdeelden het perceel van de leerlooierij. Désiré Vanneste kocht het huis rechts van de ingangspoort en de leerlooierij daarachter (groen omrand op het plannetje). Jules Van Caillie behield het pakhuis aan de kant van het Walplein links van de poort, de koer en het huis achter het huis dat Désiré Vanneste kocht (blauw omrand op het plannetje). Van dan af hebben die 2 delen elk hun eigen bestemming. Het deel van Désiré Vanneste bleef voorlopig een leerlooierij en op het deel van Jules Van Caillie werd weer bier gebrouwen.

Congregatie Walplein 4

3. Brouwerij De Wulf wordt de brouwerij "Brugge-Zeehaven"

Maar Désiré Vanneste had meer zin in brouwen, wat ook meer status had. Hij stelde in 1875 in het Burgerwelzijn zijn huidevettersmaterieel te koop en installeerde zich vervolgens als brouwer. Zijn dochter Clémentine trouwde in 1885 met Henri II Joseph Maes, zoon van Henri I Leon Maes, die eveneens brouwer was. Henri I Leon Maes startte trouwens de brouwerij "De Halve Maan" in 1859 na de aankoop van een wagenmakerij, naast de brouwerij "De Wulf". Maar de 2 buurbrouwerijen "De Wulf" en "De Halve Maan" bleven elkaar beconcurreren, niettegenstaande de familiebanden.

Congregatie Walplein 5

In 1897 werd een poging gedaan om mee te varen met de promotie voor de haven van Zeebrugge en werd de naam "De Wulf" veranderd in "Brugge-Zeehaven". In 1900 stierf Désiré Vanneste en zijn 5 kinderen erfden de brouwerij. In 1910 werd de brouwerij nog vergroot. In 1936 erfden Coralie en Achiel Vanneste de brouwerij, maar in 1942 werden hun eigendommen verdeeld. Henri III Maes kocht de brouwerij en huis op en brak in 1950 de oude brouwerij af. Van toen dateert ook het opschrift "Brouwerij Henri Maes" op de poort in de getoonde foto. Dit is nu niet meer zichtbaar.

Walplein

U bevindt zich hier: Start / Erfgoed in gevaar / Walplein Congregatie 2

Vorige pagina --- Volgende pagina

Klik hier voor de overige pagina's:

1 2 3 4