Op het Walplein hebben veel mensen zich al afgevraagd wat een neogotisch gebouw doet half verborgen achter de brouwerij "De Halve Maan". De bedoeling van deze pagina is de geschiedenis van dit gebouw en van de mensen die er gebruik van maakten in het kort uit de doeken te doen. Let wel dat we het woord "Walplein" en het woord "Walplaats" uit oudere teksten door elkaar gebruiken.
Situering van het Walplein in Brugge
Achter de poort van de voormalige brouwerij "De Wulf" die nu deel uit maakt van de brouwerij "De Halve Maan" bevindt zich het patronaatsgebouw van de O.L.V. parochie waar de meisjes Congregatie van O.L.V. Onbevlekte Ontvangenis samen kwamen. Het was in haar tijd een van de grootste congregatiegebouwen van Brugge. Het oranje ingekleurde deel (nu een stapelplaats als deel van de brouwerij "De Halve Maan") is het onderwerp dat we in deze webpagina bespreken.
De geschiedenis van dit perceel waarop later het neogotisch gebouw verschijnt, begint al heel vroeg met de melding dat hier in 1441 de brouwerij "De Wulf" stond, een van de 54 die Brugge toen rijk was. We zien nog altijd het embleem boven de poortingang naar het neogotisch gebouw. In 1673 werd de brouwerij nog vermeld als een van de grootbierbrouwerijen van Brugge. In 1682 komt de brouwerij in handen van Niclaeys Foulon en dan van zijn zoon Frans Foulon. De vrouw van Frans Foulon hertrouwt na de dood van Frans Foulon met Melchior Everaert. In 1725 werd hij dan de brouwer en na zijn dood in 1733 zette de weduwe Françoise Meijaert de brouwerij voort. In 1756 verkoopt Françoise Meijaert de brouwerij aan haar zoon Melchior Everaert junior.
De toegangspoort op het Walplein. In de achtergrond merkt u het voormalige congregatiegebouw op.
De familie Everaert verkoopt de brouwerij aan Pieter Frans Van Wambeke, die getrouwd was met Marie Joanna Mahieu, de weduwe van Melchior Everaert junior. Na de dood van haar man verkoopt Marie Mahieu in 1791 de brouwerij en het huis aan haar zoon Pieter Johannes Van Wambeke (°1764, Brugge). Pieter Johannes is getrouwd met Anna van Cuyl (°1764, Brugge). Ze hadden 4 kinderen maar geen van hen kon de brouwerij verder leiden. In 1816 werd de brouwerij te koop gesteld.
Even een kleine zijsprong. De familie Sporckman kwam uit Schiedam waar ze jeneverstokers waren. De familie verliet echter Schiedam rond 1771 om in Islington bij Londen een stokerij op te richten naar Nederlands model. In Islington trouwde Dorothée Sporckman met Abraham Gamage in 1775. In 1776 kregen ze er een zoon François. Na de dood van Abraham Gamage in 1777 vervoegde Dorothée met haar zoon François haar zus Marguerite Sporckman die getrouwd was met Jan Van Strate, die de stokerij uitbaatte in de Zonnekemeers aan de Walbrug. De familie Van Strate bouwde het fort "het Wevershof" in de Zonnekemeers, het fort "Verstraete" in de Oostmeers en het fort "Dobbelaere" in de Walplaats.
In 1780 in Brugge trouwde Dorothée met Charles François Gilliodts. Charles Gilliodt is de broer van Ludovicus Gilliodts, de grootvader van Louis Gilliodts die stadsarchivaris van Brugge werd. Ze gingen wonen op de Dijver nr. 2, waar nu de boekenwinkel van de familie Demeester is gevestigd. François Gamage trouwde in 1809 met Marie-Anne De Rantere. François was brouwer en woonde in de Wijngaardstraat C10/50, waar hij de brouwer was van de brouwerij "De Valk". In 1818 kwam hij brouwerij "De Wulf" ter hulp en verhuisde met zijn familie naar de Walplaats. In 1824 nam de samenwerking met de familie Van Wambeke echter een einde en trok de familie Gamage terug naar de Wijngaardstraat.
Klik hier voor de overige pagina's: